С официалното пускане в продажба, макар и не в България на новия iPhone 3G възниква и един особено важен въпрос, а именно какво е 3G покритието на българските мобилни оператори към момента. Необходимо е да знаете дали във вашия регион такова е налично за вашия мобилен оператор, защото в противен случай едно от и без това не многото предимства на новия модел мобилен телефон на Apple може да се окаже безполезно за вас… 😉


Според официалните карти с покритието на трите мобилни оператора у нас изглежда от Globul имат най-голямото покритие на територията на България със своята 3G мрежа, но въпреки това доста по-малки населени места, където все още покритие липсва тотално.



От Mtel се нареждат на второ място по покритие с 3G мрежа, но при тях е налице отлично покритие с EDGE, което е доста по-добре като скорост (поддръжката е налице при първото поколение iPhone) спрямо GPRS връзката, която може да се хване почти навсякъде.



Последни остават от Vivatel, поне по отношение на 3G покритие, макар картата им за 2G мрежата да покрива почти изцяло територията на цялата страна, то надали бихте искали 3G телефон, който да не може да използвате ефективно.

И за финал всички би било чудесно, ако цените на мобилния интернет достъп у нас бяха по-нормални и имаше възможност топ пакетите с включен трафик от по няколко GB да може да се ползват с карта за данни и гласови услуги едновременно, а не само за данни… 😉